Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Εθελοντισμός
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

           Στο πεδίο του εθελοντισμού συναντάμε δύο όψεις: τον αμειβόμενο εθελοντισμό στο επίπεδο μιας ελάσσονος αποτίμησης εργασίας και τον πλήρη εθελοντισμό όπου η εργασία δεν αμείβεται και προσφέρεται, (είτε αυτή είναι διανοητική είτε σωματική εργασία), στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας, πχ μιας ΜΚΟ, μιας πρωτοβουλίας πολιτών ή και άμεσα ατομικά προς την κοινωνία ως δημιουργία που προσφέρεται στο κοινωνικό σύνολο.
           Ο εθελοντισμός χρειάζεται όμως και ειδικά ηθικά κίνητρα ή άλλα κίνητρα, πχ κίνητρα οικονομικής ρύθμισης όχι σχετικά με όχι την αμοιβή του αλλά με την ρύθμιση άλλων υποχρεώσεων του πολίτη ώστε να αναπτυχθεί σαν κουλτούρα σε όλους.

Περισσότερα...
 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ Εκτύπωση E-mail

omada pierias1Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν:
- την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα
- προστασίας του περιβάλλοντος
- την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Σεπτέμβριος 2014 09:17

ethelontismosΜεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι ο εθελοντισμός συσχετίζεται με μείωση της κατάθλιψης, με γενικότερα καλύτερη σωματική υγεία (λιγότερη υπέρταση, σπανιότερα κατάγματα κ.α.), με λιγότερες κινητικές δυσκολίες, ακόμη και με μεγαλύτερη μακροζωία.

Οι άνθρωποι της μέσης και τρίτης ηλικίας που εμπλέκονται σε δράσεις εθελοντισμού, δεν νιώθουν μόνο την χαρά του αλτρουισμού, αλλά γενικότερα είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς στη ζωή τους, ενώ ζουν και περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα καναδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...
 
TRADE SCHOOL ATHENS: ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ! Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Σεπτέμβριος 2014 13:57

trade schoolTo Trade School Athens (TSA) είναι ένα διαφορετικό σχολείο όπου οι διδάσκοντες προσφέρουν τη γνώση και τις ικανότητές τους με βάση την ανταλλαγή και όχι το χρήμα. Είναι ανοικτό για όλους, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει είτε ως διδασκόμενος είτε ως δάσκαλος.

Αποτελεί ένα ανεξάρτητο, αυτο-οργανωμένο σχολείο που βασίζεται στη ανταλλαγή και όχι στο χρήμα. Είναι ανοικτό σε όλους, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει είτε ως διδασκόμενος είτε ως δάσκαλος.

Περισσότερα...
 
ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (της Σεμίνας Σαραντοπούλου) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Ιούνιος 2014 14:35

istor-thumb-large"Από όλα τα μαθήματα του σχολείου η Ιστορία είναι το απωθημένο μου - αυτό που θα ήθελα να έχω διαβάσει προκειμένου να κατανοήσω σε βάθος τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση κρίσης και το πώς οδηγηθήκαμε έως εδώ. Θα μου πεις, τώρα που μεγάλωσα και το παραδέχτηκα, κανείς δεν με εμποδίζει να μελετήσω μόνη μου.

Περισσότερα...
 
ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ «ΦΥΛΗ». Εκτύπωση E-mail

Plat_alley_wiki_250
Φωτό: wikipedia

Κάθε νοήμων άνθρωπος σήμερα περισσότερο από ποτέ αισθάνεται πως ο ανθρώπινος πολιτισμός στο σύνολό του κινδυνεύει από μια μερική (αλλά τεράστια ως προς το μέγεθός της) ή ολική καταστροφή. Μια καταστροφή που δε βρίσκει την αιτία της στο περιβάλλον αλλά στην ίδια την ανθρωπότητα. Συγκεκριμένα στην ίδια την αμέλεια του ανθρώπινου νου να στοχαστεί και να πράξει έλλογα. Η αναφορά περί καταστροφής ασφαλώς συνδέεται με την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με ένα ρυθμό που γεμίζει απελπισία όσους αντιλαμβάνονται τις συνέπειές της.

Περισσότερα...
 
ΦΙΛΕ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ Εκτύπωση E-mail

Ποιόν περιμένεις να κάνει κάτι για εσένα ή τουλάχιστον για τους ανθρώπους που αγαπάς; Ποιόν περιμένεις να κάνει κάτι γι αυτούς που δεν έχουν κάποιον άλλον να τους στηρίξει; Ποιόν περιμένεις να βοηθήσει τα αδύναμα όντα που βλέπουν τον κόσμο σαν ένα εφιάλτη και υπόκεινται σε συνεχόμενες διώξεις;

Περισσότερα...
 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Εκτύπωση E-mail

Καθώς το περιβάλλον δεν είχε άλλο συνήγορο απέναντι στον άνθρωπο από τον ίδιο τον άνθρωπο, αποτέλεσε προνομιακό χώρο για την έκφραση του ανθρώπινου εθελοντισμού.
Ο άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε για το περιβάλλον έμαθε :
1. να ξεπερνάει τον εαυτό του,
2. να εννοεί το κοινό αγαθό,
3. να συμμερίζεται τα ανώνυμα και αδύναμα όντα που κατοικούν στη φύση.
4. να αναγνωρίζει δικαιώματα και να σέβεται οντότητες που έχουν απαξιωθεί από την λογιστική εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης

Ο εθελοντισμός για το περιβάλλον συνδυάστηκε :
α. με την αναγνώριση δικαιωμάτων για τη φύση και συνεπώς
β. με την πολιτική για την προστασία της.

Περισσότερα...
 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ --- Σειρά Εθελοντισμός Εκτύπωση E-mail

Η θέση της προσωπικότητας
       Η ανθρώπινη προσωπικότητα δε λειτουργεί μόνο με τους όρους του «άρτου και του θεάματος», δηλαδή με τους όρους των βιοτικών αναγκών και της διασκέδασης. Έχει μέσα της εξωτερικές και εσωτερικές οικονομίες που εξασφαλίζουν την ισορροπία της, την αρμονία και τη βιωσιμότητά της.
Μέσα στην ανθρώπινη προσωπικότητα διαμορφώνεται η εθελοντική διαθεσιμότητα & η έκφραση σε ένα πεδίο εθελοντισμού.
       Ο εθελοντισμός είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου. Το πραγματικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του εθελοντισμού είναι ένα φιλελεύθερο περιβάλλον. Σ’ αυτό ο άνθρωπος θέλει να εξισορροπήσει και αυτή του την ελευθερία με κίνητρα συμμετοχής, με κίνητρα δράσης.
Είναι πολύ πιο εύκολο να αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουμε την ελευθερία παρά να αγωνιζόμαστε για κοινούς σκοπούς υπό το φως της πραγματωμένης ελευθερίας.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ --- Σειρά Εθελοντισμός Εκτύπωση E-mail

Παράγοντες αξιολόγησης του εθελοντισμού
1. Ο δημόσιος χαρακτήρας της προσφοράς.
2. Ο ιδιωτικός ή ανώνυμος.
3. Το ψυχολογικό πλέγμα μέσα από το οποίο γίνεται η προσφορά.
4. Ο αποδέκτης της προσφοράς.
5. Η ανταποδοτικότητα που επενδύεται.
        Η αξιολόγηση του εθελοντισμού, του εθελοντή & του εθελοντικού έργου μπορεί να γίνει από διαφορετικούς φορείς, στους οποίους ιδιαίτερη θέση έχουν οι εθελοντές και οι χρήστες του έργου τους.
      Μπορεί επίσης να γίνει και από αυτούς που λειτουργούν ως παρατηρητές του εθελοντισμού. Η εργασία του Μαρσέλ Μος έδειξε τη διασύνδεση του εθελοντισμού, την αρχέγονη με έναν ισχυρό καταναγκασμό.
        Στο βαθμό όμως που ο πολιτισμός προόδευσε και ενέταξε σε λειτουργικές συμβάσεις ποσοτικοποιημένες τις ανταλλαγές διαμορφώθηκε ένα ανοιχτό ελεύθερο πεδίο για τον εθελοντισμό πέρα από δεσμεύσεις.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ --- Σειρά Εθελοντισμός Εκτύπωση E-mail

        Εθελοντισμός υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει καταναγκασμός και συμφέρον. Συνεπώς ο εθελοντισμός συνδέεται με την προσφορά χωρίς το κέρδος.  Δεν παράγεται κέρδος, ενώ επίσης, δεν παράγεται εμπόρευμα για κέρδος. Ο εθελοντισμός υποστηρίζεται με πόρους, και με υποδομές. Ο εθελοντισμός είναι υπεράνω της στενής έννοιας του συμφέροντος και του καταναγκασμού καθώς και οποιασδήποτε μεταξύ τους διασύνδεσης. Στον εθελοντισμό ενίοτε υπάρχει μόνο η κάλυψη του κόστους.

Εθελοντισμός μπορεί να υπάρχει:
α. σε είδος και σε χρήμα.

β. μόνο σε είδος.

γ. μόνο σε χρήμα.
δ. σε συνεργασία & σε παρεχόμενες σωματικά & πνευματικά υπηρεσίες.

Περισσότερα...
 
ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ --- Σειρά Εθελοντισμός Εκτύπωση E-mail

      Η εξέλιξη της πολιτικής, ως συντεταγμένων αντιπροσωπευτικά φορέων, τείνει να συμπεριλάβει στην αναπτυσσόμενη συμμετοχικότητα της δημοκρατίας, τον εθελοντισμό, τους εθελοντές δηλαδή και τις εθελοντικές οργανώσεις, και φυσικά την ενεργή κοινωνία των πολιτών, μέσα από την οποία αναδεικνύονται σαν μορφές έκφρασής της οι εθελοντικές οργανώσεις, και συμπεριλαμβάνονται οι εθελοντές.
      Η εξέλιξη αυτή δεν είναι απαλλαγμένη προβλημάτων και πάνω από όλα υπόκειται στην δύναμη του κυρίαρχου φορέα της πολιτικής που είναι το κόμμα, ενός φορέα που έχει μια ιστορία περίπου δύο εκατονταετιών σε αντίθεση με τις εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες μάλιστα, δεν ενεπλάκησαν στην πολιτική, αλλά ακολούθησαν πεδία θεματικής εξειδίκευσης.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία