Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Βιοποικιλότητα
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

Η βιοποικιλότητα είναι το ακρογωνιαίο θέμα του περιβάλλοντος, σ’ αυτό ο άνθρωπος δοκιμάζει τον πολιτισμό του, την ηθική του, την αβλάβειά του. Ξεκινήσαμε από την σχέση μας με το τοπίο μέσα στο οποίο ανατράφηκε τελικά και ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του. Το τοπίο αυτό ήταν γεμάτο από παραγωγικούς πόρους, αισθητικές αξίες, είναι το ίδιο μια πολιτιστική αξία.

Συμπεριλαμβάνει επίσης η σχέση μας με την βιοποικιλότητα, την σχέση μας με τα ζώα. Η σχέση μας αυτή κατά πρώτον κατηγοριοποιείται στα οικόσιτα ζώα τους αρωγούς του ανθρώπου όπως ο σκύλος, το άλογο, η γάτα, ο ελέφαντας. Η σχέση αυτή επεκτείνεται ως την ανοικτή συνεργατική σχέση και με τα δελφίνια στην θάλασσα. Η σχέση αυτή περιλαμβάνει στα ζώα την εργασία. Το άλογο υπήρξε και ζώο εργασίας όπως το γαϊδούρι. Όμως το βόδι υπήρξε ένα ζώο τόσο εργασίας όσο και διατροφής. Οι σχέσεις αυτές είναι ριζικά διαφορετικές σε περιοχές και ιστορικές περιόδους και αποτελούν εν μέρει και πολιτιστική κληρονομιά.

Περισσότερα...
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΤΟ WWF ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ (της Όλγας Ορφανίδου) Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 15:06

gypas ornithologikiΤον Ασπροπάρη, τον μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, προστατεύουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Με την τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε 67 στύλους μέσης τάσης εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και στα Ανατολικά Μετέωρα, περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας για το εμβληματικό αυτό είδος της ελληνικής υπαίθρου.

Περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΙΑ "ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ" ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2016 09:53

giraffeΗ καμηλοπάρδαλη απειλείται με εξαφάνιση, επισημαίνουν επιστήμονες, οι οποίοι τοποθέτησαν το ζώο στην επίσημη λίστα παρακολούθησης απειλούμενων και υπό εξαφάνιση ειδών παγκοσμίως, χαρακτηρίζοντάς την «ευάλωτη». Πρόκειται για δύο βήματα πάνω στη σκάλα κινδύνου, καθώς προηγουμένως η καμηλοπάρδαλη είχε οριστεί ως είδος «μικρής ανησυχίας». Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 40% σε μόλις 30 χρόνια. Το 1985 υπήρχαν μεταξύ 1 51.000 και 163.000 καμηλοπαρδάλεις, αλλά το 2015 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 97.562, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Περισσότερα...
 
Η ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2016 13:27

agria-zoi-athina 1Η Αθήνα μπορεί να μοιάζει αφιλόξενη για τα άγρια ζώα, αλλά ο αριθμός των ειδών που ζουν στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώνει ότι αποτελεί πόλο έλξης για πολλά από αυτά για διάφορους λόγους. Τα υπολλείματα παλιών δασών, η απουσία κυνηγών, η ύπαρξη πολλών πηγών τροφής αλλά και η αυξημένη θερμοκρασία τραβάνε σαν μαγνήτης πολλά είδη.

Περισσότερα...
 
ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ – ΤΑ ΞΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 13:59

ksenika10-prasinoi-papagaloiΔολοφονικά έντομα, αδηφάγα θηλαστικά, επεκτατικά φυτά από όλες τις γωνιές του πλανήτη, έχουν εισβάλλει στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας μοναδική προσαρμοστικότητα. Το παραπάνω φαινόμενο δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Τα ξενικά είδη της άγριας ζωής σε όλο τον πλανήτη, ακολουθούν κατά πόδας τις διαδρομές των ανθρώπων εποικίζοντας διαρκώς νέες περιοχές. Έχει υπολογιστεί ότι ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν 10000 ξενικά είδη, ενώ στη χώρα μας ξεπερνάνε τα 1000. Η εξάπλωση αυτών των ειδών προκαλείται αποκλειστικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την ναυσιπλοϊα, το εμπόριο, τον τουρισμό και την πώληση καλλωπιστικών φυτών και άγριων ζώων. Οι επιδράσεις της άφιξης αυτών των ειδών ποικίλλουν από την απλή προσαρμογή μέχρι την εκτεταμένη καταστροφή οικοτόπων αλλά και των αφανισμό αυτόχθονων οργανισμών.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 3

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία