Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Υγεία & Διατροφή
Εκτύπωση E-mail

                                                ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ /ΡΙΑ:
     
Η αναρτώμενη ύλη που αφορά σε θέματα υγείας και διατροφής έχει ως σκοπό την ενημέρωση του αναγνώστη μέσω της ανάδειξης προτύπων διατροφικής συνήθειας και δεν μπορεί να αντικαταστήσει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή και θεραπείες που χορηγούνται από γιατρούς ή από εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα διατροφής, αγωγής ή άσκησης και γενικότερα  σε θέματα που χρήζουν ιατρικής συμβουλής.

 
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 15:50

trofima-climate-ch1Το τρόφιμα είναι βασική κινητήρια δύναμη της κλιματικής αλλαγής. Ο τρόπος που παράγονται και καταλήγουν στο πιάτο μας υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου στο μισό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Χημικά λιπάσματα, βαρέα μηχανήματα και άλλες γεωργικές τεχνολογίες εξαρτώμενες από το πετρέλαιο συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Ο αντίκτυπος της βιομηχανίας τροφίμων ως σύνολό είναι ακόμη μεγαλύτερος: καταστρέφει δάση και σαβάνες για την παραγωγή ζωοτροφών και δημιουργεί απόβλητα καταστρεπτικά για το κλίμα μέσα της υπερβολικής συσκευασίας, της μεταποίησης, της ψύξης και της μεταφοράς τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις, παρόλο που αφήνει εκατομμύρια ανθρώπων να πεινούν.

Περισσότερα...
 
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ & ΤΑ ΝΕΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ… (της Ιφιγένειας Βιρβιδάκη) Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2017 17:19

crispr feat free-2Μανιτάρια που δεν μαυρίζουν, κουνουπίδι που δεν μυρίζει όταν βράζει, σόγια με λιπαρά ελαιολάδου, πιο μαλακό μοσχαρίσιο κρέας. Αυτά και άλλα πολλά υπόσχονται νέες τεχνολογίες που τείνουν να αντικαταστήσουν τα γενετικά τροποποιημένα παλιάς γενιάς. Μία από αυτές, η CRISPR, χαρακτηρίζεται επαναστατική και γράφεται ότι θα αλλάξει τη βιομηχανία τροφίμων. Πώς; Ας δούμε κατ’ αρχάς τι είναι. Ζήτησα τα φώτα ειδικών και ο κ. Κ. Χαραλαμπίδης, επίκουρος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Ανάπτυξης Φυτών, ήταν ο άνθρωπός μου.

Περισσότερα...
 
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017 14:00

metallagmenaΗ σόγια και το καλαμπόκι είναι δύο από τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Η Greenpeace μας βοηθά με ερωτήσεις και απαντήσεις να εντοπίσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.

Εάν ένα τρόφιμο έχει μεταλλαγμένα συστατικά, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην ετικέτα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1829/2003 & Κανονισμός 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών) καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.

Περισσότερα...
 
ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ; (της Τερέζας Κρίνιγκερ) Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 14:35

diatrofi-poios-1Η διαδικασία συγχώνευσης εταιρειών στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων συνεχίζεται, επιτρέποντας σε μια μικρή ομάδα πολυεθνικών ομίλων να ελέγχουν την αγορά τροφίμων από τον αγρό μέχρι το ράφι.

«Είναι καιρός να μη μας ενδιαφέρει απλά και μόνο το τι έχουμε στο πιάτο μας», επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει τον ετήσιο Άτλαντα Επιχειρηματικών Ομίλων για το 2017, τον οποίο εξέδωσαν από κοινού τα πολιτικά ιδρύματα Χάινριχ Μπελ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, με τη συνδρομή των οργανώσεων Germanwatch, Oxfam και BUND, αλλά και της εφημερίδας Le Monde Diplomatique.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο1234ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 4

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία