Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Ενέργεια
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

    Ο τομέας της ενέργειας είναι συναρτημένος απόλυτα πλέον με τον βιομηχανικό και καταναλωτικό πολιτισμό μας. Είναι συναρτημένος με την ισχύ των οικονομιών αλλά και την ισχύ των διεθνών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων όπως τα κράτη και οι επιχειρήσεις όπου βέβαια συμπεριλαμβάνονται και οι εθνικές οικονομίες. Είναι συναρτημένο επίσης το θέμα της ενέργειας και με τον καθημερινό μας τρόπο ζωής ενώ ταυτόχρονα είναι ένα στρατηγικό και οικονομικό πεδίο αντιπαράθεσης. Υφίσταται ήδη πολύ μεγάλη καθυστέρηση τόσο στην έρευνα για τις αειφορικές μορφές ενέργειας όσο και στην προώθησή τους (όπως για παράδειγμα στην χρήση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, όπως επίσης και της γεωθερμικής.

Περισσότερα...
 
PLAN B: ΕΝΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ (του Γιώργου Στάμκου) Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Μάιος 2017 13:37

energeiako-manifesto«Ο παλιός πολιτισμός έφτασε στο τέλος του. Ανέρχεται στην επιφάνεια ένα νέο έδαφος που σύντομα θα αλλάξει την όψη του κόσμου μας», Πιέρ Προυντόν, 1809-1865
Ζούμε σε κοσμοϊστορικές εποχές, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Η παγκόσμια οικονομία έχει βυθιστεί για τα καλά σε μια παρατεταμένη κρίση, που θυμίζει αρκετά το περιβόητο «Κραχ του 1929», όταν ξαφνικά τη «Μαύρη Πέμπτη» στις 29 Οκτωβρίου του 1929 χρηματιστήρια, τράπεζες και επιχειρήσεις κατέρρευσαν ως χάρτινοι πύργοι και χρεοκόπησαν.

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΝΕΙ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Δεκέμβριος 2016 14:29

eyr epit sanida-sotirias-anthrakasΤο νέο ενεργειακό ‘πακέτο’[1] προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου, αποτελεί ανέλπιστο δώρο στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και απειλεί ευθέως την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προειδοποίησε η Greenpeace. Μέσα στο πακέτο προβλέπονται καταστροφικά μέτρα που ανταμείβουν γερασμένες και ρυπογόνες μονάδες ή που στερούν από πολίτες και συνεταιριστικά σχήματα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στην αγορά, συμβάλλοντας έτσι στον εκδημοκρατισμό του τομέα ενέργειας. 

Περισσότερα...
 
Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΞΑΓΕΙ «ΘΑΝΑΤΟΥΣ» ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 08 Ιούλιος 2016 16:27

lignitis-thanatoiΟι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί με καύσιμο το κάρβουνο ευθύνονται για 22.900 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν τέσσερεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – η Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον (Health and Environment Alliance – HEAL), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (Climate Action Network – CAN Europe), το ευρωπαϊκό γραφείο του WWF (WWF European Policy Office) και η Sandbag- μόνο η  Ελλάδα «εξάγει» 1050 θανάτους από την καύση λιγνίτη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΤΟΠΙΑ Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 30 Απρίλιος 2016 16:24

wind-turbinesΑπό τη δεκαετία του ’70,η πολιτική οικολογία εισήγαγε στην ατζέντα της κουβέντας για την οικοδόμηση μιας οικολογικής κοινωνίας την έννοια της εναλλακτικής ενέργειας. Η ενέργεια υπήρξε πάντα ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου και καταπίεσης των πολιτών  από το κράτος και πηγή μεγάλων κερδών για το κεφάλαιο. Τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν τον συγκεντρωτικό και πυρηνικό χαρακτήρα του  κράτους με την απόλυτη ασφάλεια και  την ένταση της παραγωγής ως τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 3

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία